Petra Ericsson jobbar på STANLEY Securitys Säkerhetscenter, och hon har nästan 100 kollegor. Den stora skillnaden från de flesta av hennes kollegor är att hon jobbar på natten. Vi pratade med henne för att få veta mer om vad som egentligen händer på Säkerhetscentret på natten.

Hej Petra! Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Hej! Dag och dag, jag jobbar ju natt! Men en natt på jobbet ser jag till att ha en överblick på alla larmbord, som jag är ansvarig för. Om någonting slutar fungera är jag ansvarig för att få det på plats igen. Och samtidigt se till att bemanningen fungerar överallt när arbetsledarna inte är på plats. Jag har jobbat här i ett och ett halvt år, så jag är fortfarande i en läroprocess. Man blir verkligen aldrig fullärd!

Vad händer egentligen på natten?
Inför en natt på Säkerhetscentret vet jag aldrig vad som kommer hända, det är verkligen sån skillnad på varje arbetsdag här. Alla kunders system går ju till oss, så i början av passet kopplar jag upp mig mot alla larmbord. Då är vi uppkopplade till alla våra kunder, i alla olika branscher. Vi är inte lika många som arbetar natt på Säkerhetcentret, vilket innebär att jag verkligen måste kunna agera på en gång när någonting händer. Det tror jag är den största skillnaden med att jobba natt!

Vad skulle du säga är utmaningen med ditt jobb?
Den största utmaningen är att verkligen allt kan hända. Och då gäller det att hela tiden kunna behålla lugnet och vara samlad. Uttrycket ”hålla många bollar i luften” stämmer väldigt bra in på mitt arbete. Jag måste alltid veta vad som händer samtidigt som jag försöker lösa problemet, allt sådant sker samtidigt här.

Vi har så mycket kompetens på plats på Säkerhetscentret så man kan alltid ta hjälp av varandra. Vissa är specialutbildade inom olika larm medan andra är mer kunniga i bakomliggande system. Man blir liksom aldrig färdigutbildad, vilket gör jobbet väldigt roligt och givande.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det är absolut problemlösningen. Det tycker jag är väldigt spännande och roligt. Sen har jag också väldigt härliga kollegor. Vi är cirka tio personer som arbetar natt i olika skift, så vi blir lite som en familj. Vi både umgås, fikar, skrattar och jobbar tillsammans. Att jobba natt på STANLEY Securitys Säkerhetscenter är helt klart både spännande och roligt!