Ola Persson jobbar som installationschef på Installationsavdelningen i Kristianstad och Helsingborg, och har arbetat där sedan 2016. Vi pratade med honom för att få höra mer om hans jobb och hur han genom en företagstävling hamnade på STANLEY Black & Deckers huvudkontor i Connecticut.

Hej Ola! Kan du berätta vad du jobbar med?
Hej! Jag jobbar som installationschef på Installationsavdelningen på STANLEY Security i Kristianstad och Helsingborg och har gjort det sedan 2016. I det arbetet ansvarar jag för alla projekt som vi bedriver inom brand, bank och säkerhet. Det är alltifrån att tekniker rapporterar sina tider, fakturering, möten med ekonomiansvarig och regionchefer, se över hur vi ligger till, när vi kan avsluta projekt och olika ekonomiska prognoser. Det ingår även personalansvar, rekrytering av personal och medarbetarsamtal.

En del av mitt arbete är också att jag träffar säljare som har affärer på gång. Då går det till så att de kommer med tänkt kalkyl och offert, och sedan granskar jag det och ser till att vi har rätt produkter och resurser för uppdraget. Sen tar säljarna tillbaka kalkyl och offert till kund och så kan de förhoppningsvis få in uppdraget.

Vad skulle du säga är det roligaste med ditt jobb?
Det är nog närheten till tekniken. Att jag så stora delar av dagen får prata teknik på olika sätt, och det kan vara alltifrån hur vi ska tänka kring ekonomin bakom till olika tekniska lösningar. Och såklart mitt personalansvar, som är otroligt roligt och samtidigt utmanande.

Jag fick höra att du varit med på en väldigt speciell brandlarmsinstallation?
Ja, det kan man lugnt säga. En kund till oss är Lunds universitet. Förra året firade de 350-årsjubileum. Medicinska fakulteten skulle fira detta och byggde ett tält på 900 m² som skulle rymma 1000 gäster. Festen skulle vara en fredag 15.00, och samma morgon kom räddningstjänsten och gjorde en brandinspektion för att godkänna festanläggningen. De sa att festen inte kunde bli av, det fanns inget brandlarm. Klockan 10.50 ringde kunden till vår projektledare och undrade om vi kunde hjälpa till på något sätt. 11.00 kallade jag till ett Skypemöte för att kraftsamla resurser och material. Sen drog det igång. 14.15 var allt klart, installerat, provat och godkänt och 45 minuter senare kunde festen starta!

Lite senare utlyste vår koncernchef och VD en tävling med temat ”our purpose”, som skulle lyfta fram utmaningar som verkligen går ihop med det syfte vi jobbar med på STANLEY Black & Decker. Jobbet vi gjorde blev nominerat, och det slutade med att vi vann tävlingen. Nomineringen var att jobbet vi gjort visade STANLEY Securitys syfte – att skydda människor och byggnader.

Vinsten var ett besök på STANLEY Black & Deckers huvudkontor i Connecticut. I två dagar fick jag vara där och bland annat höra marknadsavdelningens årliga presentation för ledningsgruppen, äta lunch och middag med nuvarande VD Robert Raff samt se en av våra fabriker som tillverkar dörrar. En spännande upplevelse!

Det låter verkligen som en spännande upplevelse! Slutligen, har du någon framtidsspaning på hur brandsäkerhet kommer se ut i framtiden?
Den är lite svår att svara på. Brand är det affärsområde inom STANLEY Security som är mest konservativt. Det finns tydliga regelverk att förhålla sig till som också innefattar krav på hur tekniken ska fungera. Ibland ger det vissa begränsningar i utvecklingen. Det kommer mer och mer kameror med videoanalys som detekterar brand, både visuellt och termiskt. Men jag kan tänka mig att framtidens brandsäkerhet kommer vara mer trådlös, även om det nog är en bit kvar dit.