Möt Viola – över 30 år på STANLEY Security

Många mail och många samtal. När man jobbar med Sales Support är man spindeln i nätet när det gäller försäljning för många delar av organisationen. Viola Zakrisson på STANLEY Securitys kontor i Luleå har jobbat i företaget sedan 1987 och har hunnit med uppdrag som väktare, ekonomiassistent och kundtjänst.

Berätta Viola, hur började du på STANLEY Security och hur har din karriär sett ut?

Det började redan 1987 i Stockholm med ett semestervikariat som väktare. Innan vikariatet gått ut fick jag möjligheten att börja på ekonomiavdelningen. Jag jobbade många år inom personell bevakning i olika stöttande funktioner innan jag år 2000 började arbeta med teknisk säkerhet. Och här har jag haft många olika ofta centrala supportfunktioner mot framförallt produktion.

Idag arbetar jag som Sales support och stöttar framförallt säljarna i Sverige. I denna roll kan jag verkligen använda mig utav mina erfarenheter från tidigare roller.

Du har verkligen testat på mycket! Kan du berätta lite om ditt arbete idag på Sales Support?

Vi är tre personer idag som jobbar som administrativt säljstöd mot säljarna över hela landet.

Det kan vara allt från hjälp med avtal till att ordna stora kundevent. Alla vi som jobbar med Sales support försöker hjälpa och stötta varandra, det är kul och inspirerande att få jobba med försäljning över hela landet.

Eftersom jag har jobbat mycket mot produktion och har bra koll på system får jag emellanåt vara med på olika centrala projekt, som är riktade mot produktion.

Ni stöttar framförallt säljarna i deras arbete, vad kan det vara för uppgifter?

Det kan vara uppgifter som att sammanställa information inför en upphandling eller offert. Jag tar fram en komplett översikt över ofta stora befintliga kunder med alla siter, anläggningar och aktuella avtal. Ofta får jag rota i vårt avtalssystem och ta reda på hur vårt åtagande ser ut mot kunden idag. Ibland skickar jag avtalsförslag själv direkt till mindre kunder. Och ibland sitter jag och räknar kameror, IR-detektorer och sirener på gigantiska ritningar. Väldigt varierande med andra ord.

Förutom att stötta säljarna i det dagliga arbetet håller jag utbildningar i CRM-systemet Salesforce. Vi hjälper nya säljare att komma igång i systemet.

I mån av tid hjälper jag produktionen med försäljning också. Jag blir lite som en förlängd arm mellan säljarna och produktion eftersom jag har min bakgrund inom produktion. Jag brinner verkligen för att hjälpa till med försäljning oavsett vem det är som behöver hjälp.

Du nämnde att det är försäljning du tycker är roligast, kan du utveckla det?

Det finns väldigt många drivna och oerhört kompetenta medarbetare hos oss på STANLEY Security. Om man ska välja en sak som verkligen är det roligaste, så är det att vara en del av ett team – det är kul att lyckas tillsammans! Jag får ibland frågan varför jag inte blir säljare. En av orsakerna är att jag verkligen tycker det är roligt att stötta och hjälpa andra att lyckas!

Det finns inget så roligt som när jag vet att någon jobbat oerhört hårt för att få in den där affären och de lyckas. Det är lycka oavsett om jag bara gjort en mikrodel i det förberedande jobbet för att få in affären.

Varför är det så kul att jobba på STANLEY Security? Du har ju faktiskt varit här i 30 år!

När man jobbar på stora företag finns det en risk att det kan bli lite fyrkantigt. Men hos oss tycker jag det är tvärt om! Vill man lyckas här så finns det verkligen möjligheter och det är verkligen en organisation som ligger i framkant. Sen är det självklart kul att jobba på ett företag som är populärt och som folk gillar.

Har du några intressen på fritiden?

Skriva! Jag har precis avslutat en tre år lång universitetsutbildning inom kreativt skrivande och är klar med mitt första råmanus på en bok. Det är jättespännande och hela skrivandeprocessen är något jag verkligen njuter av.

Förutom det så älskar jag att åka hem till norra Tornedalen. Jag är uppväxt i en liten by som heter Kitkiöjärvi som ligger 30 mil norr om Luleå. Där kan jag verkligen slappna av, ladda batterierna och umgås med familjen och stora tjocka släkten. Uppe i byn får jag många tillfällen att tala meänkieli, mitt ”andra” modersmål. Om kvällarna går jag en utbildning i språket. I första hand för att lära mig tala meänkieli flytande, men även för att använda språket i mitt skrivande.

Vad tror du är nyckelfaktorerna för att stanna på samma arbetsplats så länge?

En viktig sak att poängtera är att jag haft väldigt många olika uppgifter och roller. Och många chefer. Men det absolut viktigaste är att ha en dialog. Börjar du bli osäker och det kanske inte känns hundra så prata med din chef! Det finns ofta möjligheter att utveckla rollen, eller kanske börja med något nytt inom företaget. Har man inställningen att förändringen inte måste vara gigantisk på en gång och kanske diskutera vart man vill vara om 2-3 år, så tror jag att det är enklare att sätta upp en plan. STANLEY Security är verkligen en arbetsplats där man kan utvecklas och göra en resa!

Fler reportage