…
Play

Intervju med:

Intervju med:Kristian Ottosson

Servicechef | Malmö

Kristian Ottosson

Arbetsuppgifter och roller kan ändras och utvecklas snabbt. Det vet Kristian Ottosson, idag servicechef i Malmö. Sedan 2012 har han hunnit med att jobba som ansvarig driftsättare och servicetekniker för STANLEY Securitys brandlarm på ett utav våra kärnkraftverk, jobbat över flera distrikt och dessutom varit servicechef i flera regioner!

Du började 2012 som servicetekniker och fick då mycket ansvar direkt, kan du berätta om det?

– Verkligen! Jag började med driftsättning av våra brandlarm på kärnkraftverket i Oskarshamn. Det var väldigt speciellt för mig att få så mycket ansvar direkt. Mitt uppdrag gick ut på att driftsätta nyinstallation och utföra service av brandlarmet i anläggningen och få det att fungera felfritt.

Hur tar man sig an en sådan uppgift? Hade du någon tidigare erfarenhet av liknande anläggningar?

– Inte direkt, jag kom från skolans värld.  Detta var mitt i industrisemestern så jag hade inte så många kollegor att fråga om hjälp och tips. Till min hjälp hade jag några tekniker från Tyskland och två pärmar på engelska över hur jobbet skulle utföras. Men det gjorde bara att jag blev ännu mer motiverad att klara mig själv!

Efter ett par år med långa dagar av möten, planeringar och driftsättningar så var anläggningen på kärnkraftverket igång.

Då hela projektet driftsattes i etapper hade jag möjlighet att åka runt och arbeta med brandlarm i resterande delar av Småland och Blekinge län när jag inte var på kärnkraftverket, det var en perfekt kombination.

Lite senare blev han erbjuden tjänsten som servicechef i Småland och Blekinge län – Kristian hoppade på uppdraget direkt!

– Jag har alltid haft som mål att bli servicechef, däremot trodde jag det låg ett par år bort. 

Du var ganska ung när du fick ditt chefsuppdrag. Hur togs det emot från andra kollegor? 

– Jättebra måste jag säga. Det är otroligt roligt att vara i en organisation där alla brinner för sitt arbete. Jag tror också att en viktig bit är att mina kollegor ser att jag jobbar för och med dom – vi är ett riktigt bra team!

Vad är det roligast med att jobba med service?

– Alla utmaningar! Det är lite komiskt. I jobbet är t ex problem efter ett åsknedslag superspännande att försöka lösa. Alltid svårt att veta vart felet sitter. Men hemma så vill jag att allt ska vara plug-and-play. Där vill jag inte göra någon felsökning alls, allt ska bara funka! Så jag kan såklart förstå om vi ibland har frustrerande kunder…

Ja då gäller det att fundera lagom länge! Hur är skillnaden nu när du har en chefsposition mot när du var mer ute i det dagliga arbetet? 

– Jag försöker engagera mig så mycket jag kan i våra teknikers uppdrag. Men idag har jag mer fokus på ekonomi och utveckling samt att hitta rätt personal, vilket tyvärr är en bristvara där ute! Dessutom så har vi just nu svårt att leverera på den efterfrågan vi har. Vilket självklart är motiverande! Det känns verkligen som vi är på rätt väg när vi ser kunderna vänta på att vi ska kunna ta uppdrag

På tal om utmaningar, vad ser du som det viktigaste kommande åren?

– Bra personal är det som aldrig försvinner. Utan duktiga och engagerade kollegor skulle vi inte kunna göra så bra jobb som vi gör idag. Det vi har arbetat mycket med senaste tiden och kommer fortsätta med är överlämnandet från installation till oss på servicesidan. Det ska bli ännu bättre och tajtare! Sen tittar vi hela tiden på hur vi kan bearbeta Skåneregionen mer och hitta fler kunder.

Du har en del att göra helt enkelt! Vad är det bästa med att jobba på STANLEY Security?

– Jag älskar att jobba i ett företag där tekniken är i ständig utveckling! Vi har bra dialog med våra leverantörer och kan vara med och påverka hur tekniken utvecklas. Sen är det väldigt kul att jobba i ett företag med så mycket utvecklingsmöjligheter, både nationellt och internationellt. I Sverige ligger vi väldigt långt fram i kunskap och teknik så det händer att vi får hjälpa våra kollegor runt om i världen. 

Du är ett tydligt exempel på att man kan göra karriär om man är driven och vill, har det gått som du trott?

– Svårare och roligare! Hade jag inte fått en så tuff start så tror jag inte att jag hade varit där jag är idag, det kan ja tacka min fd. chef för, Jan Petersson. Det tvingade mig att våga testa mig fram och inte vara rädd att göra fel. Eller, jag var tvungen att testa även då jag inte vågade! STANLEY Security har utvecklat mig väldigt mycket som människa och gjort att jag vågat byta arbetsplats och städer, vilket jag tycker är jättekul!

Stort lycka till framöver! 

– Tack