Kenneth arbetar som EHS & Quality manager sedan 2014. I sitt arbete försöker han nå "zero harm" genom att se till att det finns rutiner för att förebygga olyckor och tillbud i arbetet.

Kan du berätta lite om dig själv och din roll på STANLEY Security?
Jag jobbar som EHS & Quality manager vilket innebär att jag är chef för arbetsmiljö, miljö och kvalitetsfrågor på STANLEY Security. Mitt arbete handlar om att ta fram och se till att det finns rutiner för till exempel arbetsmiljö i syfte att förebygga att det sker olyckor och tillbud i arbetet. Det vill säga – att vi ska uppnå STANLEY Black & Deckers vision om ”zero harm”. Jag har hela Sverige som arbetsområde men sitter på vårt huvudkontor i Stockholm.

Hur har din resa här på STANLEY Security sett ut?
Jag kom till STANLEY Security i februari 2014 efter att ha blivit tillfrågad av en gammal kollega som jobbade här på STANLEY Security om de fick kontakta mig. När jag senare blev kontaktad av rekryteringsfirman visade sig allt stämma – jag såg att jag skulle kunna trivas på STANLEY Security och vice versa. Arbetsmiljöregler inom STANLEY Security Sverige var ganska nytt när jag började i min roll och det fanns inte lika mycket som inom till exempel Stanley Black & Decker. Min uppgift blev helt enkelt att jobba med att utveckla detta hos oss.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
Det finns inga vanliga dagar, man planerar någonting och så blir det ofta att man gör något helt annat då det händer saker hela tiden. Idag har vi till exempel arbetat med en incident som skedde i Göteborg förra veckan och gjort en utredning av dess bakomliggande orsaker. Sedan kommuniceras detta till hela Sverige i form av en ”safety alert” samt till resten av Europa. Vi delar sådana kunskaper mellan de olika Europaländerna, även globalt i vissa fall. Utöver det håller jag i skyddskommittéer. Det innebär att vi träffas regelbundet för att diskutera de stora dragen i arbetsmiljöarbetet på företaget och sätta strategier samt följa upp arbetsmiljöarbetet. Det kan gälla frågor som företagshälsovård, risker, arbetsmetoder eller arbetsmiljön i sin helhet.

Hur ser processen ut om det händer en allvarlig olycka?
Skulle en olycka vara framme rapporterar man det till mig så fort som möjligt. Jag ser till att informera cheferna på STANLEY Security om det som har hänt och rapporterar sedan vidare till resten av Europa. Efter det påbörjas en process där vi ska försöka reda ut exakt vad som skett och vilka de bakomliggande orsakerna var samt åtgärda dessa. Skulle en väldigt allvarlig olycka ske inleds också en diskussion med Europaledningen och vår Svenska ledning.

Vilken är din största utmaning på STANLEY Security?
Den största utmaningen för i år är att uppgradera vårt ledningssystem till att uppfylla nya ISO standarder. I år ska vi arbeta med att få nya certifikat på kvalitets- och miljöområdet, vi ska uppgradera till nya ISO 9001:2015 / 14001:2015 och få verksamheten att arbeta efter de nya kraven, vilket är en ganska stor utmaning.

 


Vad är det roligaste med att jobba på STANLEY Security?
Jag tycker att mitt jobb är väldigt roligt. Det är ett väldigt fritt arbete, och det roligaste med att jobba här på STANLEY Security är att vi med hjärtat och inte med läpparna har en vilja och strävan mot att ingen ska skada sig i arbetet. Vi jobbar väldigt hårt med hållbarhetsarbete och strävar alltid efter att vara ledare inom dessa områden. Det tycker jag är det absolut bästa med att jobba på STANLEY Security.

Blir det aldrig ensamt när du är själv i din roll?
Nej, det blir aldrig riktigt ensamt. Här i Stockholm sitter jag tillsammans med HR vilket gör dem till mina närmsta kollegor även fast vi jobbar med olika saker. Eftersom vi är en så stor organisation har jag också kollegor ute i Europa som har motsvarande min roll som jag också får träffa en gång om året i något land. Vi var nyligen till exempel på ett EHS-Summit i USA där bolagets samtliga EHS personer globalt jobbade tillsammans vilket var väldigt roligt och inspirerande.

Vad gör du när du inte är på jobbet?
Utanför jobbet blir det mest hemmet och landet. Vi har ett landställe ute i Skärgården som vi spenderar mycket tid vid och där ute gillar jag att renovera, bygga en brygga eller så till exempel. Sedan är jag väldigt intresserad av amerikanska bilar och har själv en Corvette från 93. Det händer att man glider runt i den ibland, när vädret tillåter såklart.